torstai 29. kesäkuuta 2017

Kesäihottuma


Hiljalla ja Taiskalla on valitettavasti kesäihottuma, joka vaikeuttaa niiden elämää kesällä huomattavasti, koska eivät esimerkiksi voi päästä kesälaitumelle ollenkaan, koska täytyy joka ilta ennen polttiaisten tuloa hakea äkkiä sisälle talliin.

Kesäihottuma on hevosen yleisin allerginen, kutiseva ihottuma. Sen oireita ovat mm. kutina, harjan ja hännän ihon paksuuntuminen, haavautuminen, vetistäminen, hilseily ja jouhien katkeilu. Oireet vaihtelevat polttiaisten esiintymisen mukaan
(Teksti lainattu Hevostietokeskuksen sivuilta)

Hiljalla ja Taiskalla ei ole käytetty kesäihottuma loimia sen jälkeen, kun hyönteiset menivät loimen alle ja pistivät sen takia tavallista enemmin kuin ilman loimea (loimia ei osittain käytetä myös siksi, että Taiska rikkoo oman loimensa joka kerta kun sille semmoisen ostaa). Jouhet leikataan yleensä lyhyiksi, koska polttiaiset jäävät joskus roikkumaan jouhiin kiinni, mutta kun ne leikkaa lyhyiksi, ei ongelmaa ole. Tallista sammutetaan valot aina iltaisin, koska polttiaiset eivät lennä pimeässä.

Kesäihottuman hoitamiseen ja oireiden lieventämiseen käytetään kuitenkin erilaisia tuotteita, vaikka kesäihottuma loimia ei kuitenkaan käytetä. Hilseilyyn auttaa mielestäni parhaiten, kun hikisen hevosen (yleensä ajon jälkeen) pesee kunnolla. Myös terva shampoo karkottaa itikoita voimakkaan hajunsa takia. Pahimpiin hilse kohtiin pistetään myös Helosanin perus voidetta, joka ahkeran ja runsaan käytön jälkeen poistaa hilsettä, ja tekee ihosta pehmeän. Yleensä pahimmat hilse oireet ja ihon kuivuus ovat hännän ihossa ja jouhien tyvessä.

Iho pysyy myös hyvänä Black Horsen Sinkillä. Aluksi olin vähän epäluuloinen sinkki jauheeseen, mutta se on auttanut todella paljon! En ollut tarpeeksi viisas tajutakseni ottamaan ennen ja jälkeen kuvia, mutta sinkin syötön jälkeen on ihon- ja karvanlaatu parantunut huomattavasti! En tiedä paljonko ihon laatu sitten vähentää kutinaa, mutta näiden kahden karva kiiltää kyllä paljon paremmin, mitä muiden hevosten joille ei ole syötetty sinkki jauhetta.

Karva kiiltää sinkin ansiosta☺
Kutinaan on tehonnut tosi hyvin Pharma Hygi-Spray suihke. Pahimpiin kutina kohtiin mm. harjan ja hännän ihon alueisiin suihkuttaminen auttaa kutinaa oikeasti todella paljon.

Jos joku alue on jo ehtinyt rikkoutua, mutta ei valu verta vaan on jo tyrehtynyt, Betadine on mielestäni hyvä vaihtoehto, ja desinfioi todella tehokkaasti. Suihkutettavat laastarit ei ole mielestäni hyvä vaihtoehto, koska silloin haava ei pääse hengittämään ja parantuminen vie todella kauan.

Jos on vielä lisää vinkkejä kertokaa ihmeessä, niistä on aina apua! ☺

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti