perjantai 30. maaliskuuta 2018

Anna tilaa keltaiselle!

Viikko sitten perjantaina osallistuin Hau-Hau Championin Instagram arvontaan. Arvonta oli osa Hau-Haun kampanjaa Anna tilaa keltaiselle. Osallistuakseen piti kertoa, mitä voisi tehdä, jotta voisi levittää tietoa keltaisesta nauhasta. Aamulla koulussa odottelin ensimmäisen tunnin alkua. Instagramia selatessa vastaan tuli kyseinen arvonta. Ensin ajattelin, etten jaksa siihen osallistua, kun enhän minä näistä ole koskaan mitään voittanut. Onneksi päätin kuitenkin osallistua. Järkytyksekseni, kun bussissa kaivoin puhelimen esiin huomasin, että Instagramista oli tullut ilmoitus. Luin sen ainakin kahteen kertaan, kunnes uskoin todeksi. Olin kerrankin voittanut! Vaikka kyse oli muutaman euron namipusseista ja keltaisesta nauhasta, voin sanoa että olin ihan käsittämättömän onnellinen. Tämän viikon keskiviikkona sitten saapui paketti. Arvontaan osallistuessani mainitsin yhtenä asiana, että levittäisin tietoa keltaisesta nauhasta kirjoittamalla blogiin, joten tässä sitä nyt ollaan.


Mikä keltainen nauha siis on? Ideana on se, että koiran talutushihnaan, valjaisiin, pantaan yms. kiinnitetään keltainen nauha. Nauhalla ei sinänsä ole väliä ja vaikka keltainen muovipussin palanen sidottuna kelpaa. Keltaista nauhaa kantava koira pitäisi olla vastaantulijoille merkki, että koira tarvitsee tilaa. Ikävä kyllä, vaikka kampanjointia on yritetty sitkeästi tehdä, on nauha vieläkin suurimmalle osalle aika tuntematon. Tilan vaatimisen syitä voi olla useita mm. jos koira pelkää muita tai sillä on jonkinlaisia liikunnallisia rajoitteita.

Asiasta tietävät saattavat usein kuitenkin yhdistää liian helposti, että keltaisen nauhan kanssa kulkeva koira olisi jotenkin aggressiivinen muita kohtaan. Näin ei kuitenkaan aina ole. Omasta mielestäni taas tapauksissa, joissa koiran kanssa ohitukset ei ihan täydellisesti suju keltainen nauha olisi äärimmäisen hyödyllinen. Kyse ei ole siitä, että nauhan kiinnitettyäsi voit lenkkeillä hyvillä mielin ja saat tilaa, etkä tee itse mitään. Se tarjoaa vain hyvän keinon kouluttaa koiraa ohituksiin. Ensin opetellaan koiran kanssa liikkumaan niin, että muut koirat kulkevat kauempana. Lopulta, kun tämä alkaa sujumaan voidaan nauha jättää lenkeiltä pois ja harjoitella sitä kun muut koirat menevät lähempää.


Nauhasta ei kuitenkaan ole mitään apua, jos ei kukaan vastaantulija ymmärrä sen merkitystä. Siksi on tärkeää kertoa ihmisille, jotta kaikille olisi mukavampaa kulkea. Koiran omistajien kesken nauhan merkitys tunnetaan jo melko hyvin, mutta mielestäni täytyisi kertoa siitä myös ei-koiraihmisille, jotta se olisi tutumpi kaikille. Nauhan vaikutukseen ei kannata siis vieläkään liika luottaa, mutta lenkkeillessä kannattaa ihan itsekin vastaantulijoille sanoa, etteivät he menisi liian läheltä.

Tämän arvonnan ansiosta saatiin nyt itsellekin keltainen nauha ja toivotaan, että siitä saataisiin apua ohituksiin. Ajattelisin nauhasta olevan hyvin meidän lenkkeihin apua, kun Viivi on jo oppinut antamaan muiden koirien kulkea kauempana, mutta liian läheltä kulkevat saavat usein osakseen haukut. Tästä nyt yritetään parempaan suuntaan kehittyä. Toivoisin myös, että ilman koiraakin kulkevat lenkkeilijät antaisivat keltaista nauhaa kantavalle koiralle tilaa. Esimerkiksi Viivillä on luultavasti löytökoirataustansa takia huonoja kokemuksia ihmisistä ja se on menettänyt luottonsa täysin vieraisiin.

Muistakaa siis antaa tilaa keltaisen nauhan kanssa kulkeville koirille!

Arvonnasta voitettu nauha ja namipussit

2 kommenttia:

  1. Tää onkin tosi tärkeä juttu että saataisiin ihmisten tietouteen tätä enemmän. Hyvä että koirapiireissä nauha on melkolailla tunnettu ja mitä olen koirallisilta tutuiltani kuullut niin muut kunnioittavat tuota ihan hyvin lenkkipoluilla 😄 toimiskohan tää yhtä hyvin kissan kanssa valjaiden kanssa kulkiessa pihalla? 🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvin tätä on onneksi jo saatu ihmisten tietouteen levitettyä. Toivotaan, että mekin saadaan tästä vähän apua. Uskoisin kyllä, että ihmiset jotka tästä tietää antaisivat tilaa myös kissoille, jotka keltaisen nauhan kanssa kulkevat. Tosin tätä ollaan kamppanjoitu lähinnä koirille, että sitä ei välttämättä yhdistä, mutta siitähän uusi kamppanja pystyyn. Tilaa myös keltaisen nauhan kanssa kulkeville kissoille! :)

      Poista